söndag 19 november 2017

Ny strategi inför 2018

Nu fattas det bara några veckor kvar innan 2017 tar slut och 2018 tar vid. Jag har under året testat många olika investerings strategier både på lång- och kortsikt. Mitt resultat har dock minst sagt varit väldigt dålig och det är dags att spika den strategi jag tänker använda mig av under 2018 och förhoppningsvis under många år framöver.

Jag kommer att gå över till långsiktig investering och dela upp det i två olika strategier. Investeringarna kommer troligen att bli lite tråkigare men förhoppningsvis med mycket mindre risk än vad jag tidigare har haft.

1. Investmentbolag

Jag har tidigare skrivit om mina investeringar i 4st olika investmentbolag, Creades, Öresund, Latour och Investor och du kan läsa mer om det här. Tanken är ungefär som då att investera 2000 kr/mån fördelat på dessa 4 investmentbolag men helst ska köpen göras när bolagen handlas med rabatt mot substansvärdet eller en aning premie.

Bolagen ska ägas på mycket långsikt men skulle aktiekursen bli för hög (aktiekursen mer än 10% högre än substansvärdet) så kan innehavet säljas av. När kursen går ner i närheten eller under substansvärdet igen ska pengarna återigen användas för att köpa aktier i samma bolag. Återinvesteringen görs stegvis förutom om rabatten skulle bli stor, då en större summa kan återinvesteras direkt.

Jag har tidigare sålt av Latour och Creades då aktiekursen gick långt över substansvärdet men nu har kurserna börjat gå ner igen så snart kan det vara dags att återigen köpa in mig i bolagen. På detta sätt borde jag kunna utöka totalavkastningen mot om jag skulle ha behållt aktierna oavsett substanspremie.

Utdelningen ska återinvesteras i samma bolag så att ränta på ränta effekten kan göra sitt.

Annons:

2. Utdelningsbolag

Jag kommer att skapa en lista på bolag med hög utdelning som jag kan tänka mig äga under mycket långsikt. Direktavkastningen ska vara mer än 2,5% men helst mer än 5%.

Varje månad investeras 2000 kr i bolag på listan som har haft en tillfällig nedgång (endast om inga allt för negativa nyheter har dykt upp) eller som ser ut att vara lågt värderade för tillfället.

Utdelningen ska så långt det går återinvesteras i samma bolag. Gäller endast när utdelningen uppgår till minst annars kan utdelningarna investeras i andra bolag på listan.

Om värderingen blir mycket högre än vad som historiskt har gällt för företaget kan innehavet säljas för att investeras i andra lägre värderade bolag på listan.

Listan med utdelningsbolag kommer att uppdateras kontinuerligt men tanken är att den ska innehålla 15-30 olika bolag. Jag återkommer när jag har skapat listan.

Min förhoppning är att mina nya regler ska hjälpa mig att bli mer långsiktig och mer kontinuerlig i mina investeringar. Reglerna och insättningarna kommer att börja gälla Januari 2018 och jag kommer att lägga in automatiska insättningar så att jag inte glömmer någon månad. Min nettolön ligger på runt 20000 kr/mån så en insättning på 4000 kr/mån är ca 20% av lönen.

Just nu har jag flera investeringar som är längre swing trades och när dessa är sålda kommer pengarna att fördelas lika mellan investmentbolagen och utdelningsbolagen. Tanken är att kapitalförsäkringen ska ska primärt innehålla investmentbolagen och ISK innehålla utdelningsbolagen. Dock kommer det att ligga andra bolag i portföljerna som kommer att få ligga kvar då jag inte vill spendera på courtage i onödan.

Jag kan även tänka mig att köpa in andra bolag men då ska pengarna inte tas från månadsinsättningen utan från kassan och detta bör endast göras när en större nedgång har skett på börsen.

För att hjälpa mig hålla koll på investmentbolagens substansvärden håller jag på att skapa nya verktyg för att beräkna substansrabatt och substanspremien. Planen är att kanske skapa en helt ny sida för investmentbolag och jag återkommer längre fram om hur de går med detta projekt.

Jag har även uppdaterat sidan Strategier och Mål med de nya reglerna.

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. Jag äger aktier i Öresund, Creades, Investor, Latour.

Bild från Pixabay.

torsdag 16 november 2017

Riktigt bra 3:e kvartal för Dala Energi

Dala Energi är ett nytt större innehav som jag investerade i för drygt en månad sedan och för någon dag sedan kom kvartalsrapporten ut för 3:e kvartalet. Det har minst sagt gått riktigt bra för bolaget som de senaste 9 månaderna har ökat vinst efter skatt med hela 54%.

Omsättningen gick upp 9,6% så det verkar som att en stor del av resultatökningen kommer från effektiviseringar och prishöjningar. Resultat per aktie ligger nu på 1,5kr mot 0.98kr föregående år. Jämför detta med aktiekursen som idag ligger på 14,5 kr så tycker jag att Dala Energi är ett väldigt lågvärderat företag. Då har vi fortfarande ett kvartal kvar och ett eget kapital på 17,5kr per aktie.

Läs gärna min egen lilla minianalys av bolaget här.

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. När detta skrivs äger jag aktier i Dala Energi AB.

Bild från Pixabay.

fredag 10 november 2017

Vad händer med Seafire Capital?

Enligt nyhetstelegram hos Avanza så skulle Seafire Capital starta sin handel idag men vad jag kan se har ingen handel skett ännu och jag kan inte lägga någon order.

På bolagets hemsida kan jag inte hitta någon information om ändrat datum så om någon där ute har någon mer information vore jag jätte tacksam om du kunde en lägga en kommentar med lite information.

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. När detta skrivs över jag aktier i Seafire Capital. 

Bild från Seafire Capital

onsdag 8 november 2017

Tecknat mig i GolfStar

GolfStar är en nytt onoterat företag som just nu går att teckna via Pepins och efter att ha läst memorandumet valde jag att teckna mig för 200st aktier för 6700kr. Jag har börjat investera lite mer i onoterade företag för att försöka lära mig själv att vara mer långsiktig i mina investeringar. Denna investering kommer nog att bli mer långsiktig än normalt och jag räknar med att äga dem i flera år.

Jag har aldrig spelat golf men jag vet att det finns ett stort intresse av sporten i vårt avlånga land men det som verkligen fick mig att investera i bolaget är dess innehav av stora markytor runt sina golfanläggningar i storstockholm. Här kan det finnas stor potential och stora värden som inte syns i balansräkningen och det är just detta jag satsar på.

Annons:


Bolaget erbjuder även en stor mängd aktieägar förmåner men då mitt intresse för sporten är superlåg kommer jag inte att använda mig av dem.

Just nu har 646 investerare tecknat sig för aktier i GolfStar och jag misstänker att emissionen lär bli fulltecknad ganska snabbt. Som vanligt på Pepins gäller först till kvarn.

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. När detta skrivs har jag tecknat mig aktier i GolfStar.

Bild från Pepins.

Sålt Creades


Kursen i Creades har de senaste veckorna gått upp i en rasande fart men substansvärdet har verkligen inte hängt med kursen. Jag valde då i förra veckan att göra samma sak som jag tidigare gjort med Latour och sälja av mina aktier i Creades. Som jag skrev om Latour så vill jag vara en långsiktig aktieägare i Creades men när substansvärdet ligger på 261 kr och aktiekursen på 308 kr när jag sålde aktierna så anser jag premien vara alldeles för hög. Premien låg alltså på hela 18% när jag sålde mina aktier.

Jag gör därför en liten kortsiktig handel där pengarna som jag har fått av försäljningen är öronmärkta för att köpa aktier i Creades igen när kursen gått ner en aning. Creades kommer alltså med all säkerhet att komma in i portföljen igen så fort kursen har gått ner lite mer. I skrivande stund ligger kursen på 299,5 kr men mitt mål är att kursen ska gå ner under 290 kr eller helst 280 kr. Går kursen under 290 kr kommer jag att börja köpa på mig små  poster tills hela summan är använd.



Denna kortsiktiga handel innebär att jag nu har realiserat en vinst på 301 kr vilket är helt ok med tanke på att jag endast hunnit investera 3500 kr i Creades.

Latour har sedan min försäljning börjat sakta men säkert gå nedåt och ligger just nu på 106,9 kr och mitt mål är att börja köpa på mig igen när kursen går ner några kronor till och närmar sig 100 kr.

Mina målkurser innebär fortfarande en premie då jag anser att båda bolag förtjänar det men skulle kursen gå ner under substansvärdet kan det bli intressant att eventuellt utöka köpa mer än planerat.

Hur ser du på substanspremierna för investmentbolagen?

Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. När detta skrivs äger jag äger inga aktier i Latour eller Creades.

Bild från Creades.

måndag 6 november 2017

Månadsrapport Oktober 2017

Det blev en lite sen oktober rapport och siffrorna nedan är för 1 november. 1 dag gör ju dock ingen enorm skillnad.

Månaden har inte resulterat i någon särskild uppgång och jag har fortsatt att försöka gå över till en mer långsiktig investering. Dock har jag ännu inte fastställt en investerings strategi som passar mig bäst så det har varit lite hej vilt med kortsiktiga och långsiktiga affärer. Det lutar sig dock till att använda mig av båda strategierna då jag beviserligen har svårt med att inte röra på innehaven.

Under månaden köpte jag på mig aktier i det amerikanska företaget Macys och jag tänker återkomma med ett inlägg senare om hur jag tänker här. Det blev även köp av småposter i ett antal företag som Swedbank, Scandic Hotel, Bilia mm.

Resultat Oktober
Avanza KF: 15.615 kr
Kapitalförsäkring: 48.496 kr
Depåkonto: 9.803 kr
ISK: 36.997 kr
Belåning ISK: -0 kr
Dala Energi: 10.320 kr
Totalt portföljvärde: 121.231 kr
Likvider bankkonton: 270.571 kr
Toborrow: 5.106 kr
4Spar konto: 10.000 kr
Totalt värde: 406.908 kr

Insättning KF  September: 0 kr
Insättning ISK September: 0 kr
Dala Energi: 9.760 kr
Totalt KF + depå: 75.138 kr
Totalt ISK: 54.590 kr
Totalt Avanza KF: 20.000 kr
Totala insättningar: 159.488 kr

Portföljerna


Kapitalförsäkring 2017-11-01
ISK 2017-11-01
Sonens portfölj

Sonens portfölj förtsätter framåt sakta men säkert och är fortfarande den portföljen som har gett bäst avkastning. Långsiktighet och sparande varje månad har verkligen gett resultat.

Sonens portfölj 2017-11-01


Friskrivning: Mina inlägg ska aldrig ses som rekommendationer och jag skriver endast det som jag tänker på och mina privata aktieaffärer. Väljer du att följa mina exempel gör du detta helt på din egen risk vilket kan medföra att du kan förlora delar eller hela din investering. När detta skrivs äger jag äger aktier och certifikat i företag enligt de skärmdumpar som du hittar i detta inlägg.

Bild från Pixabay.